Learn Perfect Square Series Easily

0
104

Perfect Square Series
Perfect square series is a arrangement of numbers in a certain order, where some numbers Series are based on square of a number which is in same order you need to place one square number that is missing in that given series, we need to observe and find the accurate number to the series of numbers.

This type of problem are given in Quantitative Aptitude which is a very essential in banking exam. It is simple to work on perfect square root numbers you can easily obtain the result of perfect square number. How you get easily by  Perfect square numbers  missing term by memorize square and square root numbers shortcut tricks .

The square of same  number and the square result of a number which is equal to the square of another same element. In mathematical world, a square number or perfect square is number of an integer positive integer that is the square of an same integer number always and the numbers are non-negative.

In other words, we say it is the result of  product of multiplication of some positive integer numbers with itself always. For example, we consider 4 is a result of square numbers, since it as 2 × 2 in normal way.

The normal representation of square numbers is nand that is similar with products of n × n, but it is  similar with exponentiation of n2 ,

In Square numbers are positive number. So we can explain it that a positive number is a square number, where its square roots are always integers positive numbers. so For example, √4 = ±2, so 4 is a square number.

 

Perfect Square Series
Here we see the some examples that how the perfect square are arranged how the missing square series are arranged.

 

Example 1: 841, ?, 2401, 3481, 4761
Answer : 292, 392, 492, 592, 692

 

 

Example 2: 1, 9, 25, ?, 81, 121
Answer : 12, 32, 52, 72, 92, 112

 

 

Example 3: 289, 225, 169, ?, 81
Answer: 172, 152, 132, 112, 92

 

 

Example 4: 441, 484, 529, 576, ?,
Answer: 441 = 212, 484 = 222, 529 = 232, 576 = 242 ,625 = 252.

 

Example 5: 121, 144, 169, ?, 225
Answer: 121 = 112, 144 = 122, 169 = 132, 196 = 142, 225 = 152.

 

Example 6: ?, 2116, 2209, 2304, 2401, 2500
Answer: 2025 = 452, 2116 = 462, 2304 = 482, 2401 = 492, 2500 = 502

Example 7: 961, 1024, ?, 1156, 1225
Answer: 961 = 312, 1024= 322, 1089 = 332, 1156 = 342, 1225 = 352.

 

Example 8: 36, ?, 64, 81, 100, 121
Answer: 36 = 62, 49 = 72, 64 = 82, 81 = 92, 100 = 102, 121 = 112.

 

Example 9: 121 , 169 , ? , 289 , 361
Answer : 112 = 121 , 132 = 169 , 152 = 225 , 172 = 289 , 192 = 361.

 

Example 10: 121 , 484 , 1089 , 1936 , ? ,  4356
Answer : 112 = 121 , 222 = 484 , 332 = 1089 , 442 = 1936 , 552 = 3025 , 662 = 4356.

 

Example 11: 961 , 1024 , 1089 , ? 1225
Answer : 312 , 322 , 332 , 342 , 352

 

Example 12: 1849 , ? , 2025 , 2116 , 2209
Answer : 432 , 442 , 452 , 462 , 472

 

Example 13 : 2500 , 2401 , 2304 , ? , 2116 , 2025
Answer : 502 , 492 , 482 , 472 , 462 , 452

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here